Καρδιολογικοί προληπτικοί έλεγχοι (Check-ups)


Οι καρδιοπάθειες αποτελούν σήμερα τη συχνότερη αιτία θανάτου. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τις συγκεκριμένες παθήσεις.

 

Οι προληπτικοί καρδιολογικοί έλεγχοι στο κέντρο μας περιλαμβάνουν:

  • Λήψη του προσωπικού αλλά και του οικογενειακού ιστορικού του εξεταζομένου και η αξιολόγηση για την παρουσία παραγόντων που προδιαθέτουν στην εμφάνιση καρδιοπαθειών.
  • Αξιολόγηση αιματολογικών εξετάσεων*.
  • Kλινική εξέταση για αναζήτηση ενδείξεων ύπαρξης νόσου (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης της αρτηριακής πίεσης).
  • Διαγνωστικές εξετάσεις όπως ηλεκτροκαρδιογράφημα, υπερηχοκαρδιογράφημα (echo), δοκιμασία κοπώσεως και υπερηχογράφημα καρωτίδων. Οι εξετάσεις επιλέγονται ανάλογα με το υπολογιζόμενο ρίσκο του εξεταζομένου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ίδιο ραντεβού (κατόπιν συνεννόησης ή αν υπάρχει διαθεσιμότητα) ή να διευθετηθεί ραντεβού μετά τον αρχικό έλεγχο.

 

*Οι αιματολογικές εξετάσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του προληπτικού καρδιολογικού ελέγχου (ιδιαίτερα εξετάσεις όπως χοληστερόλης και σακχάρου). Οι αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον εξεταζόμενο σε εργαστήριο της προτίμησής του πριν από το ραντεβού για check-up (κατά προτίμηση αφού γίνει συνεννόηση με το γιατρό) ή για όσους το επιθυμούν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε την αιμοληψία στο κέντρο μας (σημ. οι αιμοληψίες για έλεγχο χοληστερόλης και σακχάρου πρέπει να γίνονται σε συνθήκες νηστείας. Για το λόγο αυτό ραντεβού τα οποία περιλαμβάνουν και αιμοληψία είναι καλό να διευθετούνται για νωρίς το πρωί).