Ένα μήλο την ημέρα κάνει τον γιατρό πιο πέρα;


Τη γνωστή φράση «ένα μήλο την ημέρα κάνει το γιατρό πιο πέρα» φαίνεται να επιβεβαιώνει μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο και έλαβαν υπόψη δεδομένα από παλαιότερες μελέτες σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες. Από τη στατιστική ανάλυση οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότιapple η προσθήκη ενός μήλου στην καθημερινή διατροφή του πληθυσμού της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποφυγή 8500 θανάτων από καρδιαγγειακές παθήσεις ετησίως.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο της μελέτης ήταν το γεγονός ότι το αντίστοιχο αναμενόμενο όφελος από τη λήψη στατινών (φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης με τεκμηριωμένο όφελος στην πρόληψη) από τον πληθυσμό άνω των 50 ετών της Βρετανίας θα ήταν η αποφυγή 9400 θανάτων ετησίως, αποτέλεσμα συγκρίσιμο με αυτό των μήλων!

Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, μία απλή διατροφική προσαρμογή θα μπορούσε να έχει σημαντικό όφελος για την υγεία του πληθυσμού χωρίς μάλιστα τον κίνδυνο παρενεργειών. Το συμπέρασμα αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα αλλά μέσα από αυτό καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η διατροφή στην υγεία μας.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *