Ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου σε νέους μη-αθλητές υποεκτιμάται


Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος σε νέα άτομα έχει ταυτιστεί με τους θανάτους που έχουν συμβεί σε αθλητές κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή μίας προπόνησης. Σύμφωνα όμως με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Cardiology οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι σε νεαρές ηλικίες συμβαίνουν πολύ συχνότερα σε μη-αθλητές. Το γεγονός όμως ότι οι θάνατοι των αθλητών τυγχάνουν μεγάλης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αντίληψη ότι το φαινόμενο αφορά πιο συχνά τους αθλητές.

treadmill-1201014_1280Αποτέλεσμα της λανθασμένης αυτής αντίληψης είναι το γεγονός ότι οι αθλητές υποβάλλονται σε συχνούς καρδιολογικούς ελέγχους ενώ οι υπόλοιποι νέοι (που στην πραγματικότητα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο) δεν ελέγχονται για το ενδεχόμενο της ύπαρξης καρδιοπαθειών. Η έρευνα η οποία διεξήχθη στις Η.Π.Α. έδειξε ότι οι αιφνίδιοι καρδιακοί θάνατοι στις ηλικίες 14-23 ετών είναι 8 φορές περισσότεροι στους μη αθλητές από ότι στους αθλητές. Επιπλέον, όταν τα περιστατικά μετρήθηκαν κατά αναλογία πληθυσμού βρέθηκε επίσης ότι η πιθανότητα θανάτου των μη-αθλητών ήταν 3 φορές μεγαλύτερη από τους αθλητές. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένας από τους λόγους που οι αθλητές έχουν λιγότερες πιθανότητες αιφνιδίου θανάτου είναι και οι έλεγχοι στους οποίους υποβάλλονται. Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο ήταν και το γεγονός ότι τα περισσότερα περιστατικά έλαβαν χώρα ενώ τα άτομα βρίσκονταν σε ηρεμία ή σε ελαφρά άσκηση και όχι κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

Με βάση τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης, τίθεται το ερώτημα αν είναι ηθικά σωστό να επιβάλλονται καρδιολογικοί έλεγχοι στους νέους που αθλούνται ενώ να μην συνιστώνται για τους υπόλοιπους που φαίνεται να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *